Vleermuiskasten

Vleermuiskasten bieden vleermuizen een nieuw tijdelijk huis

16 februari 2023

Om de doorstroming van het verkeer in Zaandam Zuid te verbeteren, wordt onder andere het Shell-benzinestation langs de Thorbeckeweg verplaatst. Aangezien daar vleermuizen verblijven, is voor hun een alternatief nodig. Daarom nemen we maatregelen in de vorm van het ophangen van vleermuiskasten. 

Onlangs zijn vier vleermuiskasten in het Vijfhoekpark opgehangen. “Het betreft tijdelijke kasten, omdat na de bouw van het nieuwe Shell-benzinestation de vleermuizen daar hun permanente onderkomen kunnen vinden”, aldus omgevingsmanager Alexandra de Waard.

Intrek

Vleermuizen kunnen niet zelf een verblijfplaats maken. Ze gebruiken bestaande plekjes zoals gaten in bomen en spleetvormige ruimten in gebouwen. Het huidige Shell benzinestation is dus zo’n gebouw en mag pas worden gesloopt als de vleermuizen zijn vertrokken. De Waard: “Over enkele maanden worden de openingen op de oude locatie pas dichtgemaakt, omdat de vleermuizen tijd nodig hebben hun intrek te nemen in de opgehangen kasten in het Vijfhoekpark. Zodra de openingen zijn dichtgemaakt, kunnen de beesten dus elders verblijven. Als de verhuizing van de vleermuizen volgens plan verloopt, kan Shell in het najaar van 2023 starten met de sloop”.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring