Veelgestelde vragen

Alles wat u moet weten over de Thorbeckeweg.

Wie


  • Opdrachtgever

    Het project is een initiatief van vier samenwerkende partijen: gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam en provincie Noord-Holland.


    De projectpartners hebben in een uitvoeringsovereenkomst in april 2021 afspraken gemaakt over wat het project inhoudt, de financiering, risicoverdeling en de aansturing van het project.

  • Projectteam

    Het projectteam vertegenwoordigt de vier (hierboven genoemde) partners van het project en is ondergebracht bij de gemeente Zaanstad. Het projectteam van AVANT wordt aangestuurd door een onafhankelijk ambtelijk opdrachtgever vanuit Vervoerregio Amsterdam.

     Het projectteam is een zogenoemd ‘Integraal Projectmanagement Team (IPM)’ dat bestaat uit een projectmanager, manager projectbeheersing, contractmanager, technisch manager en omgevingsmanager. Daarnaast is er ook een communicatieadviseur die deel uitmaakt van het projectteam.

  • Opdrachtnemer Boskalis

    Aannemersbedrijf Boskalis Nederland B.V. is de hoofdaannemer van AVANT en is verantwoordelijk voor de realisatie van het project. Zij werken samen met diverse partijen (waaronder onderaannemers) inde uitvoering.

  • AVANT

    Deze afkorting staat voor ‘Aanpak Verkeersdruk (Ambacht) Thorbeckeweg – N516’, een term die alleen intern nog wordt gebruikt. Het project heet voluit Aanpak Verkeersdruk Thorbeckeweg – N516

Wat


  • Wat levert het project op?

    Een betere, veiligere doorstroming van het (langzame) verkeer en openbaar vervoer met betrouwbare reistijden.

    Een belangrijk punt is ook dat we ruimte maken voor natuur en groen. We ontkomen er niet aan dat we bomen moeten kappen, maar we planten minstens evenveel nieuwe bomen terug. De luchtkwaliteit verbetert door de maximale snelheid te verlagen van 80 km naar 70 km. De waterkwaliteit verbetert door nieuwe duikers en sloten.

  • Waarom wordt het project uitgevoerd?

    De Thorbeckeweg – N516 is een belangrijk knelpunt voor de toegang tot Zaandam. Dagelijks staan er files. De doorstroming van het openbaar vervoer is stroef en het fietsverkeer onveilig. Daarbij zien we dat de stad groeit. Steeds meer mensen komen hier wonen en werken. Daardoor neemt ook het aantal auto’s toe. In 2030 rijden er 14.000 auto’s meer op de Thorbeckeweg – N516. De doorstroming is niet goed genoeg voor al het verkeer, dus moeten we dit aanpassen.

  • Welke maatregelen treffen we?

    Meer weten? Lees dan meer over het project

Waar


  • Waar werken we?

    Als wordt gesproken over de Thorbeckeweg-N516 wordt bedoeld vanaf de Dr. J.M. den Uylbrug in Zaandam tot aan de rotonde Kolkweg in Oostzaan.

Wanneer


Financiën


  • Wie betaalt het project?

    Het project wordt betaald door de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, Gemeente Zaanstad en Gemeente Oostzaan.

  • Risico's

    In het projectbudget is geld gereserveerd voor eventuele risico’s die een project met zich meebrengt. Deze risico’s en de reservering zijn ingeschat op basis van ervaringen bij soortgelijke projecten.  

  • Inflatie

    Jaarlijks wordt het projectbudget bijgesteld door een afgesproken CBS-index toe te passen. Met aannemer Boskalis zijn afspraken in het contract opgenomen voor welk zaken prijsaanpassingen gedaan mogen worden.

Vergunningen


  • Bestemmingsplan

    De bestemmingsplannen voor het project zijn op onderdelen gewijzigd. Bijvoorbeeld de wijziging voor Shell van groen naar bedrijf. Of omgekeerd voor Esso van bedrijf naar groen. In zowel de gemeente Zaanstad als de gemeente Oostzaan zijn deze procedures afgerond.

  • Vergunningen

    Voor de uitvoering van het project moet een grote hoeveelheid vergunningen en ontheffingen worden verleend. Aannemer Boskalis blijft tijdens het project vergunningen aanvragen, deze zijn terug te vinden op onze vergunningpagina. Voorbeelden hiervan zijn vergunningen voor de bouw van de onderdoorgang en de fietsbrug.  

  • Bezwaar

    Zodra een vergunning is verleend, kun je deze vinden in het huis- en huisblad en op de website van de gemeente. Daar staat aangegeven hoe je bezwaar kan maken tegen een besluit. Daar is meestal zes weken de tijd voor.  

Omgeving


  • Natuur

    In 2020, 2021 en 2022 hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar alle flora (bloemen en planten) en fauna (dieren). Voor de beschermde diersoorten in het gebied hebben we maatregelen genomen. Zo hebben we vleermuiskasten opgehangen, zodat vleermuizen een nieuw thuis krijgen. Ook de bomenkap en mogelijke locaties waar we nieuwe bomen terug willen plaatsen, hebben onze volledige aandacht.

  • Bomen weghalen

    Zaanstad: Ruim 530 (+ ongeveer 10 extra die we nog aan het voorbereiden zijn)

    Oostzaan: 35

    Amsterdam: 5 zijn reeds vergund + 4 Oostzanerdijk waarvoor een extra vergunning is aangevraagd in december. 

  • Bomen herplanten

    Binnen het projectgebied worden ruim 350 bomen herplant. De overige 180 bomen worden buiten het projectgebied, maar in de gemeente Zaanstad, herplant. In 2024 is de herplant buiten het gebied afgerond. De herplant van de bomen binnen de projectgrenzen vindt plaats, in het najaar van 2026/voorjaar 2027.

  • Zijn alle benodigde kapvergunningen al verleend?

    Bijna alle kapvergunningen zijn verleend. Bij het vergunningproces is de Klankbordgroep Groen nauw betrokken geweest. De KBG bestond uit: belangenorganisaties (KMZ, Groen Zaans), Raadsleden (Groenlinks, SP, dieren voor Zaanstad). T.b.v. de vergunningverlening is het Groenplan vastgesteld. Kap en herplant vindt plaats ingevolge de uitgangspunten van het Groenplan.  

    Voor de gemeente Amsterdam is in december 2023 nog een aanvullende kapvergunning aangevraagd t.b.v. 4 bomen aan de Oostzanerdijk. (Aanvullende kapvergunning Zaanstad vermelden we op dit moment nog niet richting brede omgeving).  

  • Zijn alle bomen al gekapt?

    Een deel van de bomen is reeds gekapt. Dit zijn de bomen die gekapt moesten worden voor de voorbereidende werkzaamheden zoals het verleggen van kabels en leidingen en de realisatie van het nieuwe Shell tankstation. Nog een deel van de bomen wordt in maart van dit jaar gekapt door Boskalis. Eind dit jaar zal nog een aantal bomen gekapt worden. Het kappen van de bomen gebeurd dus in fases zodat de bomen zo lang als mogelijk kunnen blijven staan en uitsluitend de bomen gekapt worden die noodzakelijkerwijs gekapt moeten worden voor de realisatie van het ontwerp (Boskalis is op dit moment nog bezig met het verder uit detailleren van het ontwerp).  

  • Stikstof

    In het kader van de voorbereiding van het project zijn er stikstofberekeningen opgesteld en ter toetsing voorgelegd aan het bevoegd gezag. Deze berekeningen zijn akkoord bevonden en daarmee is de realisatie van het project gestart en kan ook Boskalis tot verdere realisatie overgaan.  

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring