Het laatste nieuws over de Thorbeckeweg
In dit interview verteld vergunningenspecialist Johan Mulder over zijn werk.
Het hebben van de juiste vergunningen is een essentieel onderdeel om infraprojecten uit te kunnen voeren. Ze zorgen ervoor dat projecten veilig en volgens de wettelijke regels worden uitgevoerd, met oog voor mens, milieu en omgeving. Daarnaast biedt het de mogelijkheid voor omwonenden om op de hoogte te blijven van voorgenomen plannen in hun omgeving en desnoods een zienswijze in te dienen of bezwaar op de vergunning aan te tekenen als ze van mening zijn dat hun belang geschaad wordt. De gemeente, provincie of het waterschap beoordelen of een vergunningsaanvraag voldoet aan de wettelijke eisen en bewaken het belang van de omgeving. Zo toetst een waterschap bij werkzaamheden nabij een dijk of de veiligheid van de dijk voldoende geborgd is. En toetst een gemeente of het bouwwerk voldoet aan de vastgelegde eisen ten aanzien van het uiterlijk van het bouwwerk.
Zonder de juiste vergunningen kan de veiligheid van de omgeving geschaad worden en mogelijk schade toegebracht worden aan het milieu. Een infraproject kan dan worden stilgelegd. Dit leidt vaak tot hoge kosten, vertraging en imagoschade. In sommige gevallen worden boetes opgelegd of moet je aanpassingen maken aan de plannen. Door tijdig en zorgvuldig vergunningen aan te vragen, voorkomen we deze problemen.
Voor een infraproject als de Aanpak Verkeersdruk Thorbeckeweg-N516 zijn honderden vergunningen, ontheffingen, toestemmingen en meldingen nodig. Deze worden aangevraagd bij verschillende instanties, zoals de gemeente, provincie, waterschap of het Rijk. Hierbij maken we gebruik van een digitaal Omgevingsloket (https://omgevingswet.overheid.nl). Hierin kun je in één keer meerdere vergunningen aanvragen en inzien welke vergunningen er nodig zijn voor je project.
Het aanvragen van vergunningen ziet er in hoofdlijnen als volgt uit:
1. Vooronderzoek: Controleer welke vergunningen nodig zijn en welke regels gelden. Dit doe je door de lokale en landelijke wetgeving te bekijken.
2. Overleg met instanties: Neem contact op met betrokken overheidsinstanties, zoals de gemeente of het waterschap, om te bespreken wat er nodig is.
3. Dossier samenstellen: Verzamel alle benodigde documenten, zoals bouwtekeningen, milieuonderzoeken en verkeersplannen.
4. Indienen van de aanvraag: Dien de aanvraag in via het Omgevingsloket bij de juiste instantie. Zorg dat je volledig en duidelijk bent om vertraging te voorkomen.
5. Wacht op goedkeuring: De doorlooptijd van vergunningen kan variëren. Houd rekening met inspraakprocedures, bezwaar- en beroepsprocedures.
6. Voldoe aan de vergunningsvoorwaarden: In de vergunning zijn vaak voorschriften opgenomen. Zorg dat je deze in acht neemt.
Voor het tijdig verkrijgen van de juiste vergunningen is het van belang om op tijd te beginnen. Het aanvragen van vergunningen kan maanden duren, vooral bij grote projecten. Verder is het belangrijk om goed samen te werken met experts als technisch specialisten, uitvoerders, milieukundigen en juristen, maar ook met de betrokken overheidsinstanties om de aanvraag te verduidelijken en eventueel aanvullende informatie te verstrekken. En communiceer met alle belanghebbenden. Een goede communicatie met omwonenden en andere betrokkenen kan zorgen voor minder weerstand en snellere goedkeuring.
Als vergunningenspecialist werk je aan een breed scala van projecten, variërend van bouw- en infrastructuurprojecten tot dijkversterkingen en natuurprojecten. Hierdoor kom ik voortdurend nieuwe uitdagingen en leermogelijkheden tegen. Daarnaast vereist het werk veel samenwerking met andere partijen, zowel intern binnen Boskalis als extern. Het samenwerken met anderen om de vergunningen op tijd te verkrijgen, geeft veel voldoening. Je maakt echt deel uit van een team. Daarnaast moet je flexibel zijn en soms creatief zijn in het vinden van oplossingen. Om bij te blijven op het gebied van wet- en regelgeving moet je voortdurend op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Dit zorgt voor een dynamische en leerrijke werkomgeving.
Bekijk dan onze pagina over vergunningen.