Nieuwsberichten

Het laatste nieuws over de Thorbeckeweg

Interview met realisatiemanager Mike Strijbis

Gepubliceerd op 29 januari 2025
Afbeelding



Binnen Boskalis werkt Mike Strijbis als realisatiemanager op het project Aanpak Verkeersdruk Thorbeckeweg – N516. Hij werkt al 28 jaar voor Boskalis, startte er als stagiair en groeide door naar de rol van projectleider. Inmiddels werkt hij als realisatiemanager. Eerder begeleidde hij een project rondom de N206 tussen Leiden en Katwijk in die rol en nu is hij verantwoordelijk voor het project Thorbeckeweg.

Hoe ziet het werk van een realisatiemanager eruit?

Heel eenvoudig gezegd ben ik verantwoordelijk voor de realisatie van het project. Ik heb verschillende disciplines onder me, zoals technische installaties, wegen en civiel (beton). Ik houd me bezig met de werkvoorbereiding en uitvoering. Ook heb ik een rol als veiligheidscoördinator. Hierbij zie ik erop toe dat het werk veilig uitgevoerd wordt en dat er op de juiste manier gewerkt kan worden door de werknemers.

Ik ben zelf niet uitvoerend bezig, maar zorg ervoor dat het werk integraal tussen de verschillende disciplines soepel verlopen, de processen worden nageleefd en de contacten onderling worden opgepakt. Als er bijvoorbeeld een contractwijziging komt, dan zorg ik dat dit teruggekoppeld wordt naar de uitvoering en vice versa. Ik stem veel af met andere partijen, zoals AVANT en probeer de onderlinge werkzaamheden te stroomlijnen. 

Wat is een belangrijk element in jouw werk?

Het belangrijkste is eigenlijk dat ik het rustig heb. Dan betekent het dat alles vlot verloopt. Dat het tussen civiel, wegen en techniek onderling soepel gaat. Dat het werk voldoende conform planning en budget verloopt. Maar dat is natuurlijk en droomscenario. Binnen het huidige werk lopen we, zoals altijd in dit soort projecten, tegen wat zaken aan. Zo zit de werkvoorbereiding normaal gesproken tussen de onderdelen ‘ontwerp’ en ‘uitvoering’ in. Inmiddels loopt dit soms door elkaar. We zijn nu al buiten gestart met de uitvoering, dus de andere processen moeten zich daaromheen bewegen. Het weer werkt ook niet altijd mee, het gebeurt weleens dat werkzaamheden dan opnieuw gepland moeten worden. Echter, dat maakt het ook leuk, dat niet alles verloopt volgens plan. Wat mij daarin energie geeft, is dat we voor de uitdagingen die er zijn, altijd een oplossing weten te vinden. 

Hoe vind je de samenwerking met andere partijen tot nu toe verlopen?

In zijn geheel vind ik dat het goed loopt. Zowel binnen Boskalis, als met AVANT. Er zijn altijd wel wat strubbelingen binnen een project, dat hoort erbij. Dat je verschillen van mening hebt met een opdrachtgever of beheerders. Maar we komen daar altijd uit door het gesprek aan te gaan. Als je maar open en eerlijk blijft communiceren met elkaar. En dat lukt binnen dit project goed. 

Wat maakt dat je met plezier naar het werk gaat? 

Dat je van begin tot het eind betrokken bent bij het project. Je bent een hele grote puzzel aan het leggen. Bij het ene project bestaat deze uit een paar honderd stukjes, in het geval van de Thorbeckeweg misschien wel uit duizend stukjes. Elke fase is daarbinnen anders. Als ik kijk naar die verschillende fases, vind ik de uitvoering het leukste. Dat wat je aan de voorkant bedenkt, buiten lukt en echt tot stand komt. Dat is best een verantwoordelijkheid, maar ik lig er eigenlijk nooit wakker van. We zorgen vooraf dat we zeker weten dat wat we bedenken, echt past. En we hebben de juiste mensen op de juiste plekken staan; je kunt op de anderen vertrouwen. 

Sta je ook weleens in contact met omwonenden?

Dat gebeurt niet vaak; de omgevingsmanagers zijn degenen die dit oppakken. Maar als die uitvoeringstechnische informatie nodig hebben, dan word ik er weleens bij gehaald. Zo kwam er laatst een bezwaar op een vergunning rondom geluidsschermen. In dat geval gaan we samen naar degene die het bezwaar indiende toe, om het gesprek aan te gaan. Uiteindelijk hebben we dit met elkaar kunnen oplossen. 

Wat is je droom voor dit project?

Het ideale scenario is dat we binnen de geplande tijd en het budget, het werk afronden. Als eerste mijlpaal staat de in gebruik name van DDI (Divergent Diamond Interchange) in het weekend van 19 juli als stip op de horizon. Daar werken we nu naartoe. De DDI is een oplossing die we vanuit de tender hebben bedacht, om ervoor te zorgen dat al het verkeer met zo min mogelijk vertraging kan blijven doorrijden, terwijl we aan de Onderdoorgang werken. Het bijzondere is, dat dit op een oplossing is die in Nederland nog niet veel is ingezet en het onderscheidende eraan is, dat bijna alle richtingen berijdbaar blijven, zonder dat het vertraging oplevert. Dit soort oplossingen met elkaar bedenken en onderzoeken, geeft veel energie en ik kijk ernaar uit om dit in de praktijk tot stand te zien komen. 





Meer nieuws:

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring